Visie

 
lijn.png
 
Dogs do speak, but only to those who know how to listen
— Orhan Pamuk
 
lijn.png
 

Gelukkig zie ik doorgaans mensen die zielsveel van hun hond houden en er alles voor over hebben. Soms ontstaan er echter misverstanden, irritaties of spanningen door communicatieproblemen. Helaas spreken wij geen “hond” en spreekt de hond geen “mens”. 

De hond is een goede observator en leert al snel wat wij met onze lichaamstaal en stem bedoelen: de hond leert onze commando’s begrijpen, leert onze lichaamstaal lezen, leert wat de verschillende intonaties van onze stem betekenen,... Zijn wij het als baasjes dan ook niet aan onze hond verschuldigd om hem te leren begrijpen? Als je kan leren wat de hond met zijn lichaamstaal bedoelt, is het makkelijker om met hem te communiceren en misverstanden (en zo ook gedragsproblemen) te voorkomen.

Tot voor kort sprak men van de roedeltheorie “er is maar 1 leider en dat ben jij, pas op want je hond wil deze positie innemen”. Opvoeding en training was op deze visie gebaseerd, honden werden vaak met “harde hand” aangepakt. Ondertussen is deze roedeltheorie voorbij gestreefd en is de opvoeding en training hierop aangepast.
Honden zijn er helemaal niet op uit om de leiding over te nemen, zij maken deel uit van ons gezin. Als de hond binnen een gezin toekomt, kent hij de gewoontes van dit gezin niet en weet hij niet wat de regels zijn en moet hem dit geleerd worden.

Het aanleren van gedrag en commando’s gebeurt bij Kwispel & Kompanie via positieve bekrachtiging en shaping.
Shaping betekent letterlijk “vormen” en is het proces waarbij kleine stapjes in de goede richting naar het uiteindelijke gewenste gedrag versterkt worden door middel van positieve bekrachtiging (snoepjes, knuffel,...). De norm wordt stap voor stap verhoogd tot het uiteindelijke doel is bereikt.

Het is de bedoeling dat je hond enthousiast is en dat hij met plezier met jou gaat oefenen. Zij kiezen er tenslotte niet voor om bij ons te wonen, wij kiezen voor hen.